Primul trimestru al anului 2013 i-a adus companiei ruseşti Gazprom numerose beneficii, prin stabilirea unor acorduri cu mai mulţi parteneri stategici în privinţa exportului de gaze naturale, în special către Europa de Nord.
Compania olandeză Gasunie a semnat, în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, la începutul lunii aprilie, un acord cu Gazprom privind posibilitatea lărgirii cooperării în privinţa proiectului Nord Stream.
Similar, în anul 2012, British Petroleum şi Gazprom au decis să coopereze pentru construirea liniilor trei şi patru ale gazoductului Nord Stream.
În prezent, prin gazoductul Nord Stream, care porneşte din Rusia şi ajunge în Germania, pe sub Marea Baltică, sunt transportate 55 de miliarde de metri cub de gaz natural, în fiecare an.
Gazele naturale transportate de Gazprom ajung, prin gazoductul PAL, în Slovacia şi Cehia, iar prin intermediul gazoductuctelor NEL şi MIDAL în estul Germaniei, statul european unde Rusia transportă cea mai mare cantitate de gaze naturale.
Un alt document important a fost semnat luna aceasta, între subsidiara Gazprom Neft, şi Royal Dutch Shell.
Royal Dutch Shell, companie anglo-olandeză, care a construit primul terminal pentru gaze lichefiate în Rusia, intenţionează acum să participe la explorarea platformei arctice, care prezintă un mare interes pentru investitorii străini.
Gazprom a mai anunţat de curând că va dezvolta şi proiectul conductei de gaze Yamal-Europa-2 care va trece prin Belarus, ocolind Ucraina, şi care va fi îndreptată spre Slovacia şi Ungaria.
Oficialii ruşi susţin că Yamal-Europa-2 va contribui la diversificarea livrărilor de gaze în Europa de Est, reuşind astfel să reducă riscurile politice.
Potrivit guvernului de la Kremlin, dacă proiectul Yamal-Europa-2 va fi dus la bun sfârşit, noul gazoduct poate să fie dat în exploatare în anii 2018-201