Muzeul de Artă Braşov organizează în perioada 26 aprilie – 26 mai 2013 expoziţia „Theodor Pallady. Colecţia Muzeului de Artă Craiova”. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 26 aprilie 2013, ora 13.00, la sediul Muzeului de Artă Braşov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol) în prezenţa prof. Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă Craiova. Expoziţie organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Craiova.
Theodor Pallady (1871-1956), artist singular şi elitist, este unul dintre maeştri artei româneşti din secolul XX. Pictura sa reflectă o exigentă raţionalitate şi aspiraţia spre rigoare clasică. Colecţia de pictură Pallady din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova cuprinde 26 de lucrări, ilustrând evoluţia creaţiei sale de la lucrările de început până în ultimii ani de creaţie, precum şi temele abordate cu predilecţie: peisaje, portrete feminine, nuduri şi naturi statice.
Născut într-o familie boierească din Moldova, Pallady a urmat pentru scurt timp Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, ulterior frecventând o perioadă şi Politehnica din Dresda. Aici îşi descoperă vocaţia pentru pictură. În 1889 pleacă Paris, unde a studiază în atelierul pictorului Edmond Aman-Jean timp de doi ani şi, începând din 1891, la Şcoala de Arte Frumoase. Printre profesorii săi se numără Gustave Moreau şi Puvis de Chavannes. Este coleg cu Georges Rouault, Albert Marquet şi Henri Matisse, cu cel din urmă legând o strânsă prietenie. A debutat expoziţional în cadrul pavilionul României de la Expoziţia Universală din Paris (1900). După finalizarea studiilor, Pallady a locuit la Paris timp de patru decenii (1900-1940). Întreprinde frecvente călătorii în ţară. Expune periodic în cadrul unor expoziţii personale şi colective deschise în ţară şi la Paris. În 1926 i s-a decernat Marele Premiu Naţional de Pictură. Este prezent în cadrul Bienalei de la Veneţia în 1924, 194