Într-un amplu material, Business24 relatează despre cine va conduce regiunile României. Profilul „baronilor” este definit în funcție de influența economică și politică de care dispune. Business24: Proiectul regionalizării României, care ar trebui implementat începând din acest an, evoluează cu pași mici, dar conturează deja polii de influență ai viitoarelor unități teritoriale, în contextul în care partidele politice și-au ales candidații pentru “noua categorie socio-profesională a baronilor regionali”.
Vicepreședinții regionali, cu legături puternice în economie
Iată ce spune un analist economic:”Se conturează o nouă categorie socio-profesională în România, a baronilor politici regionali. Sunt oameni care au o foarte puternică legatură cu economia, au toți afaceri, majoritatea cu statul. Au dezvoltat o rețea de influența foarte puternică, întâi la nivel regional și tot mai mult, la nivel național. Ei conduc, de fapt, activitatea partidului. (Vicepreședintii regionali n.r.) reprezintă noua generație de politicieni, sunt oameni mai tineri, dar au același comportament politic ca cei bătrâni”, remarcă analistul economic Mircea Coșea pentru Business.24.
Miza baronilor regionali
Potrivit proiectului de regionalizare al PSD, conducerea Consiliilor Regionale va fi aleasă prin vot. Doar că în perioada 2014-2016, vor fi inființate Consilii Regionale provizorii, care vor funcționa cu atribuții primite, pregătind instituțiile pentru primele alegeri directe. Președintii acestor consilii provizorii vor fi aleși de primari, consilieri locali și judeteni, deci de oamenii partidelor. Într-un astfel de scenariu, vicepresedintii regionali vor avea toate șansele să preia conducerea unei regiuni, acolo unde influența partidului este mare. „PSD e puternic în Moldova, Oltenia și Muntenia, iar PDL în Transilvania. Nu vorbim despre PNL, pentru că nu și-a cons