Bolile cronice de rinichi sunt de obicei interconectate cu alte afecţiuni, precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare, de aceea constituie o ameninţare reală pentru sănătatea publică.
Citeşte şi Top cinci alimente pentru rinichi
“Situaţia bolilor cronice de rinichi este una îngrijorătoare. În România se înregistrează un ritm prea rapid de creştere a numărului bolnavilor de rinichi ce sunt trataţi prin dializă, în comparaţie cu alte ţări europene. Românii trebuie să conştientizeze faptul că a avea grijă de rinichii noştri trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Punctele esenţiale pentru prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi îl constituie diagnosticarea şi tratarea timpurie. Consecinţele ignorării bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave. Reducerea progresivă a capacităţii funcţionale a rinichiului duce, în final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal”, a declarat prof.univ. dr. Mihai Voiculescu, şef Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni în cadrul celui de-al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular.
Afecţiunile rinichilor pot fi infecţii urinare sau calculi renali, tumori sau probleme vasculare ce pot evolua până la insuficienţa renală. Prevalenţa ridicată şi subdiagnosticarea afecţiunilor cronice de rinichi în România demonstrează lipsa de importanţă pe care românii o acordă prevenţiei şi diagnosticării precoce a acestor boli.
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a afla care sunt factorii de risc pentru bolile cronice de rinichi.
Testul de screening este obligatoriu la persoanele care prezintă unul sau mai mulţi factori de risc. Testele pentru depistarea timpurie a bolilor cronice de rinichi sunt determinarea creatininei în sânge, calcularea ratei de filtrare glomerulară şi determinarea albuminei