Statisticile internaţionale arată că, în comparaţie cu alte capitale din regiune, preţurile din Chişinău sunt printre cele mai mici. În acelaşi timp, suntem la coada clasamentului şi la salarii
Cifrele publicate de portalul numbeo.com, una dintre cele mai importante baze de date din lume referitoare la nivelul de trai (preţuri, calitatea mediului, criminalitate, venituri etc.), arată că locuitorii Chişinăului cheltuiesc puţin pe cumpărături, dar au şi lefuri mizere.
Am ales zece capitale (Bucureşti, Moscova, Kiev, Minsk, Bratislava, Sofia, Paris, Beijing şi Viena) şi am comparat preţurile la 13 produse şi un serviciu, transportul public. Astfel, am constatat că în capitala Republicii Moldova sunt cele mai mici preţuri.
Acest fapt nu poate fi însă o consolare, pentru că avem şi cel mai mic salariu mediu, doar 224 de euro pe lună. Pentru comparaţie, locuitorii din Minsk au venituri lunare de 345 de euro per capita, cei din Kiev ridică un salariu de 424 de euro, bucureştenii au o leafă de două ori mai mare decât moldovenii - 450 de euro, iar chinezii din Beijing - de trei ori mai mare. Cel mai bine plătiţi sunt moscoviţii (1.091 de euro), vienezii (1.900) şi parizienii, care primesc circa 2.400 de euro pe lună.
Mâncare şi vinuri ieftine
La nivelul regiunii, cea mai ieftină masă compusă din trei feluri, pentru două persoane, la un restaurant de clasă medie, poate fi luată la Bratislava cu circa 18 euro. În Chişinău şi la Bucureşti te costă ceva mai mult, circa 18,3-18,4 euro. Aceeaşi masă costă dublu la Moscova şi Viena şi aproape triplu la Paris.
Chiar dacă unele produse alimentare, precum pâinea, carnea de pui sau ouăle, sunt mai ieftine la Chişinău, puterea de cumpărare a oamenilor este sub nivelul celorlalte oraşe. În timp ce un chişinăuian îşi poate permite să cumpere, dintr-un salariu, 875 de franzele, cei din Kiev pot lua 1.110