Noapte albă la S.C.J.U.
Un pacient constănţean de 30 de ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat mai multe vieţi după ce familia sa şi-a dat acordul ca rinichii şi ficatul acestuia să fie transplantate
Noaptea de marţi spre miercuri a fost una agitată la Spitalul Cinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Echipe de terapie intensivă, urgenţă, neurologie şi colectivul de diagnosticare a pacienţilor în moarte cerebrală s-au confruntat cu primul caz de prelevare de organe din istoria spitalului. Familia unui tânăr de 30 de ani, care a suferit un atac cerebral sever şi a ajuns la spital în comă de gradul trei, şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe.
„Ieri (marţi – n.r.), la ora 17.30, a fost pus diagnosticul de moarte cerebrală. Azi (miercuri – n.r.), la ora 8.15, două echipe de la Fundeni au ajuns la Constanţa. Prelevarea s-a efectuat în blocul operator de la etajul patru“, a precizat dr. Cătălin Grasa, directorul medical al S.C.J.U.
Pe tot parcursul nopţii, pacientul a fost atent monitorizat de către medici şi asistente, pentru ca starea sa nu se schimbe şi i s-au făcut analize la intervale scurte de timp. Mai mult, o ambulanţă cu probele de sânge ale donatorului a plecat în regim de urgenţă spre Institutul Fundeni, unde au fost identificaţi potenţialii beneficiari ai transplantului, pentru efectuarea unor teste suplimentare.
Doctor Marius Prăzarul, reprezentantul echipei de prelevare de organe a S.C.J.U., a explicat că de la donator s-au prelevat mai multe organe. „Am discutat cu familia şi aceasta şi-a dat acordul. Au fost prelevaţi rinichii şi ficatul“, a precizat specialistul, care a menţionat că intervenţia chirurgicală a durat şase ore. Miercuri după-amiază, organele ajunseseră la Fundeni, unde au început transplanturile efective.
Diagnosticul de moarte cerebrală se pune atunci când nu mai există niciun fel de activitate a creie