În cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi s-a înfiinţat primul Centru de Etică şi Politici în Sănătate, unic în Europa, care va acorda consultanţă în acest domeniu decidenţilor din domeniul sănătăţii din ţară şi nu numai. Instituţia a finalizat implementarea proiectului „Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate“ derulat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“, din Cluj-Napoca, şi Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Scopul implementării acestui priect, în valoare totală de aproape 14.000.000 de lei, este încurajarea şi sprijinirea activităţii de cercetare postdoctorală, precum şi atragerea în această activitate de specialişti din diferite domenii, prin formarea de echipe implicate în elaborarea politicilor de sănătate. La acest program au participat 40 de cercetători, care au beneficiat de burse de cercetare.
„Consider că acest proiect este o etapă semnificativă în conturarea viitoarelor politici de sănătate din ţara noastră. Este un domeniu important şi încă puţin dezvoltat în România, iar faptul că acest proiect şi-a propus şi a reuşit crearea unei reţele de cercetare la nivel naţional, conectată internaţional, îmi dă speranţe că vom reuşi astfel să recuperăm mult mai repede decalajul în problema cunoaşterii şi aplicării principiilor bioeticii în ţara noastră. Este un subiect care interesează în mod egal atât medicul, cât şi pacientul“, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.
Pe lângă toate aceste realizări, universitatea a publicat trei volume ştiinţifice: „Relaţia medic-pacient“, „La drum cu Hippocrate: migraţia medicilor din România“ şi „Dileme etice la finalul vieţii“.
În cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi s-a înfiinţat primul Centru de Etică şi Politici în Sănătate, unic în Europa, care va ac