Instanţa supremă a respins miercuri contestaţia în anulare formulată de Mircea Diaconu împotriva deciziei din iunie 2012 potrivit căreia a fost în incompatibilitate în perioada în care a ocupat simultan funcţiile de senator şi director al Teatrului Nottara.
Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este irevocabilă, decizia de incompatibilitate în cazul lui Mircea Diaconu nemaiputând fi atacată la o altă instanţă din ţară.
În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că Mircea Diaconu, atunci senator PNL, este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director al Teatrului Nottara, iar Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.
În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.
Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale. În 31 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.
În