În urma acţiunilor de control efectuate de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului privind respectarea prevederilor legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a peştelui şi preparatelor din peşte preambalate şi a conservelor din peşte, desfăşurată în perioada 15-19 aprilie, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 34.000 de lei.
Nerespectarea temperaturii de depozitare
Printre deficienţele constatate s-a numărat şi nerespectarea temperaturii de depozitare indicată de producator de –18 grade Celsius la produsele congelate (file cod, păstrăvi, file pangracius), la comercializare fiind indicată temperatura de – 24 grade Celsius, lipsa informaţiilor cu privire la data durabilităţii minimale sau lipsa afişării preţurilor.
Deficienţe la etichetare
De asemenea, s-au constatat şi deficienţe la etichetarea alimentelor. Astfel, conservele de sardine în ulei şi sos tomat aflate la comercializare aveau pe etichetă conţinutul de sardine de 55%- 65% , în loc de 70% pentru cele în ulei şi respectiv 65% pentru cele în sos tomat. De asemenea nu se specifica pe etichetă tipul de sare iar în lista ingredientelor de pe etichetă lipsea menţiunea “ingrediente”, “sare iodată”, “ulei vegetal”, iar recomandările privind temperatura de păstrare erau neclare. Din aceste motive au fost oprite temporar de la comercializare 34 kg de conserve în valoare de 561 lei.
Florin Dura
În urma acţiunilor de control efectuate de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului privind respectarea prevederilor legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a peştelui şi preparatelor din peşte preambalate şi a conservelor din peşte, desfăşurată în perioada 15-19 aprilie, au fost aplicate amenzi în valoa