2013 este un an unic in istoria administrativă romanească: toate primăriile din Romania sunt nevoite sa voteze bugete false, care dau bine „boborului”, umflate artificial cu 15%-20%. Astfel, pe hartie, toţi primarii pun o serie de proiecte de investiţii frumos colorate, insă in realitate nu se stie care sunt cele reale. Trăim o perioada in care nicio previziune nu mai poate fi obiectivă, o perioada in care Ministerul de Finanţe conduce o dezinformare generalizată, bine calculată – putem spune că, astfel, se pregateste cu paşi siguri campania din 2013.
Spuneam intr-un articol trecut de marea problemă a cotelor defalcate umflate artificial de către Ministerul de Finanţe. Acest lucru se intamplă in toate primăriile şi consiliile judeţene, care se află in situaţia de a fi nevoite sa voteze, perfect conştiente de lucrul acesta, un buget fals.
S-a ajuns in situatia incredibilă in care toate direcţiile din primării au două bugete, unul real, pe care nu-l expun publicului şi unul oficial pe care il prezintă cetăţenilor. Astfel, primarii au pus pe hartie o serie de investiţii, care nu au legatură cu realitatea. Tragedia acestei situaţii este ca niciun primar nu poate fi tras la raspundere, deoarece cotele defalcate vin direct de la minister. Mulţi dintre aleşii de rea credinţă, vor folosi acest deficit pentru a aloca banii discretionar, pe proiecte ce nu sunt neapărat prioritatea comunităţilor. Ministerul, oferă, scuza perfectă primarilor de a efectua exact acele investiţii care le convin mai mult. Iar la jumătatea anului, cand se va face rectificarea bugetară, aceştia sa spună că ce era in a doua jumătate planificat la capitolul investiţii, nu se poate realiza din cauza rectificării in minus.
Pentru a ne convinge de efectul acestor abordări politicianiste, putem analiza bugetul Primăriei Capitalei şi promisiunile făcute de catre domnul Sorin Oprescu. După