Unul din cele mai conservatoare şi religioase oraşe din Turcia, locul în care a trăit şi a murit poetul persan Mevlana Rumi, talentat muzician, jurist şi filozof pentru care toţi oamenii sunt egali, indiferent de religie…
Konya, renumit datorită ordinului călugărilor Mevlani, călugări care spun că muzica şi dansul eliberează oamenii, iar mişcarea de învârtire permite inducerea unei anumite stări de spirit. Dar, despre asta, puţin mai târziu.
14 martie. Am pornit cu bucurie în suflet, bucuria de a cunoaşte oameni, obiceiuri, locuri noi! Am ajuns în Konya! Oameni minunaţi ne-au întâmpinat la aeroport, apoi la hotel. Un hotel cald şi primitor, cu feţe zâmbitoare şi
deschise. Amabilitatea oamenilor, curăţenia şi mâncarea tradiţională turcească, simplă şi sănătoasă, ne-au însoţit în toate cele opt zile cât am stat acolo.
Locuri noi, frumoase, un aer medieval oriental, clădiri istorice şi case vechi, magazine cu dulciuri, covrigi, curmale şi măsline formează un tablou deosebit de pitoresc. Oameni liniştiţi şi religioşi care îşi respectă cultura şi religia.
Admiraţie! Am fost impresionată de aerul de poezie şi de rugăciune care pluteşte în acest oraş mistic şi rece. Sobru, dar prietenos şi ospitalier. A fost diferit, am cunoscut oameni noi, am învăţat, ne-am distrat.
Cursul, de fapt seminariile din cadrul proiectului „Human rights” la care am participat, s-a ridicat la cele mai înalte standarde. Credeam că va fi plictisitor, dar nici pe departe, am învăţat multe lucruri noi şi interesante. Profesori universitari, doctori, alţi oameni de seamă ne-au prezentat materiale despre drepturile omului, discriminare, xenofobie şi globalizare. Am comunicat, am improvizat, am jucat teatru şi ne-am distrat la seara interculturală, unde, ca de obicei, România a fost la înălţime.
Oameni speciali cu suflet mare - Bora, trainerul nostru, Seda