Carnea de pui şi carnea de vită, de multe ori ingrediente principale ale unei mese, sunt produsele cele mai susceptibile să îi imbolnavească pe cei care le consuma, potrivit unui raport citat de myhealthnewsdaily.com.
Raportul realizat de Centrul pentru Stiinta in Interes Public (CSPI) din Statele Unite clasifică produsele din carne tinand cont de probabilitatea de a provoca boli grave. În prima parte a acestei liste se afla carnea de pui. Între anii 1998 şi 2010, produsele din carne de pui, inclusiv prăjit, grătar şi carne tocata au dus la apariţia a 452 focare de toxiinfecţii alimentare şi 6896 de cazuri de boala in Statele Unite, se spune in raport. Carnea de vită este pe locul al doilea in acest top. Produsul a fost “vinovat” de 336 focare si 3801 de cazuri de boală în aceeaşi perioadă de timp.
Raportul a identificat si alte produse cu risc ridicat pentru sănătate, cum ar fi carnea de curcan, mezelurile sau carnea de porc.
Sarah Klein, senior avocat al siguranţei alimentare la CSPI, a cerut americanilor să "practice o alimentatie defensivă" şi să fie foarte atenti la manipularea, prepararea şi servirea carnii.
Raportul se bazează pe informaţii despre 1714 focare care implica 33.372 de cazuri de imbolnavire în Statele Unite.
Bacteriile Salmonella şi E. coli O157: H7 au fost responsabile pentru aproximativ o treime din aceste cazuri de imbolnavire, relevă raportul. Acesti agenti patogeni pot contamina de cele mai multe ori produse din carne în timpul sacrificării sau procesarii cărnii, se mai spune in raport. Toxiinfectia cauzata de bacteria Clostridium perfringens se situeaza si ea pe un loc fruntas in randul toxiinfectilor alimentare raportate. Aparitia acestor infectii este cauzată mai ales de manipularea si depozitarea incorecta a alimentelor destinate consumului.
Au fost si experti care au criticat concluziile raport