Ne mai despart 10 zile de masa festivă de Paşte, iar medicii ţin să ne atragă atenţia asupra alimentelor care ne-ar putea dăuna dacă le consumăm în exces. De asemenea, ei ne explică şi beneficiile fiecărui aliment în parte.
Anual, după mesele îmbelşugate de Sărbători, sute de bucureşteni iau cu asalt spitalele sau cheamă Ambulanţa, chinuiţi de probleme digestive sau de abuz de alcool. Pentru a preveni apariţia unor astfel de probleme, medicii ne sfătuiesc să fim cumpătaţi.
Prea mult drob afectează articulaţiile
"Preparat tradiţional, drobul conţine organe de porc şi/sau miel care au mult acid uric. În special persoanele care au un dezechilibru al acidului uric în organism trebuie să nu mănânce mult drob. În cazul acestora, acidul uric nu va fi metabolizat de rinichi şi se va depune în articulaţii şi în ţesuturi. De asemenea, trebuie să evitaţi consumul de mezeluri, conserve de peşte, bere şi băuturi alcoolice tari", susţine dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Cozonacul, inamicul siluetei
Un preparat care poate fi considerat inamicul siluetei este cozonacul. Pentru ca acesta să nu fie o bombă calorică, îl puteţi prepara din făină integrală, îndulcitori, albuşuri de ou în loc de gălbenuşuri şi umplutură de nuci, cacao şi miere.
Carnea de miel, sursă de fier
O carne roşie, bogată în grăsimi nesaturate sănătoase, carnea de miel constituie o sursă de fier, cupru, magneziu, seleniu şi zinc. Însă trebuie să nu faceţi excese pentru că este foarte calorică. "Carnea de miel este o sursă de vitamine din complexul B şi conţine un aminoacid – carnitina – ce contribuie la obţinerea de energie din acizii graşi. De exemplu, o friptură de miel asigură 30% din necesarul zilnic de zinc al organismului", susţine dr. Luca.
500 calorii au 100 g de cozonac.
17%