Instanţa supremă a respins, miercuri, contestaţia în anulare formulată de Mircea Diaconu împotriva deciziei din iunie 2012 potrivit căreia a fost în incompatibilitate în perioada în care a ocupat simultan funcţiile de senator şi director al Teatrului Nottara. Hotărârea Înaltei Curţi este irevocabilă, decizia de incompatibilitate în cazul lui Mircea Diaconu nemaiputând fi atacată la o altă instanţă din ţară.
Pe 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că Mircea Diaconu, atunci senator PNL, este în incompatilbilitate din decembrie 2008.
ANI susţinea atunci că, pe lângă calitatea de parlamentar, Diaconu ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara“ din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
Ulterior, acesta şi-a dat demisia din funcţia de director al Teatrului Nottara, iar Parchetul Curţii Supreme a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.
Pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.
Diaconu, trimis în judecată în 2012 pentru cinci fapte de conflict de interese
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese.
Potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme, Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara“, ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.
I-a fi acordat calificative