Poveştile din jurul regimului de la Phenian, de la comercializarea cărnii de om până la venerarea regimului contribuie la formarea unei imagini distorsionate a Coreei de Nord, chiar dacă nu se ştie cu exactitate doza de adevăr din spatele zvonurilor. Cu toate acestea, chiar nord-coreenii care au fugit din ţară confirmă veridicitatea acestor poveşti.
Viaţa în interiorul graniţelor închise ale Coreei de Nord este greu de imaginat. De curând, jurnalistul britanic John Sweeney a realizat un reportaj sub acoperire în ţara lui Kim Jong-un, despre adevărata faţă a traiului nord-coreenilor. O altă perspectivă asupra modului în care trăiesc oamenii obişnuiţi, pe lângă declaraţiile oficiale ale regimului, vine de la cei care au locuit acolo şi au reuşit să fugă din ţară. BBC a stat de vorbă cu doi dintre nord-coreenii care au părăsit statul comunist în 2011, Chanyang Joo şi Yu-sung Kim.
Comercializareacărniideom,oconsecinţăaMariiFoamete
„Am auzit că oamenii vindeau şi mâncau carne de om. Am auzit că ucideau copiii altor familii şi vindeau carnea“, spune Chanyang Joo, spunând că a ignorat aceste zvonuri până când socrii unui bărbat pe care îl cunoştea au fost executaţi în public. Se spunea despre ei că erau măcelari şi au fost executaţi pentru că vindeau carne de om.
Astfel de zvonuri au fost întâlnite şi în mărturiile altor dezertori nord-coreeni. Indiferent dacă sunt sau nu adevărate, faptul că ele încă circulă printre oameni şi că sunt crezute ilustrează perfect nivelul foametei, al sărăciei şi al fricii care dăinuie în unele părţi ale Coreei de Nord care au fost afectate de Marea Foamete a anilor 1990, scrie BBC.
Şi Yu-sung Kim a auzit aceste zvonuri şi crede că sunt adevărate. „Atunci când eram la universitate, astfel de lucruri s-au întâmplat. Apar din cauza halucinaţiei cauzate de foame, oamenii nu văd această faptă drept o crimă şi consumă