Pentru circa 400.000 de români, viaţa este o luptă de zi cu zi cu o formă de cancer. Ei sunt cei ştiuţi – „prinşi“ în evidenţele medicale. Câţi or fi cei neştiuţi, neînregistraţi la medic? Cifrele te pun pe gânduri? Atunci deschide frigiderul şi hai să vedem ce conţine: alimente care înfometează cancerul sau alimente care îl hrănesc?
Între un grătar de porc şi o salată de crudităţi, ce ai alege? Salata – ai spune, fără să stai pe gânduri. Doar se ştie, carnea roşie alimentează felurite boli, inclusiv cancerul. Dar să nu fim mai catolici decât papa: o friptură pe săptămână nu o să te omoare, ba din contră, o să-ţi furnizeze nutrienţi foarte importanţi. Mai ales dacă este însoţită de… o salată de crudităţi. Şi – reţine – dacă este doar una pe săptămână. Nu una (sau mai multe chiar) pe zi. „Cu măsură“ – este prima regulă a nutriţiei sănătoase. Orice exces provoacă dereglări şi deschide drum bolii. Să împărţim în două „tabere” – „cele bune” şi „cele rele” – alimentele care, consumate în exces, fac pârtie pentru cele mai temute maladii: cele maligne.
Mulţi dintre aditivii care dau gustul, culoarea şi termenul de garanţie al irezistibilelor mezeluri, plus stabilizatorii şi agenţii de gelifiere supun organismul la grele încercări. În top sunt nitraţii şi nitriţii – substanţe chimice cancerigene – spun specialiştii -, folosite ca aditivi alimentari de bază în preparatele din carne (şuncă, salamuri, cârnaţi etc.) Şi, uneori, chiar şi în laptele din care se fac brânzeturi. Mai mult, pentru a se răspândi uniform în masa de carne, nitriţii şi nitraţii sunt adăugaţi, de regulă, în sare solidă sau în saramură (circa 0,5 – 1 kg de nitrit la 100 kg de sare solidă). Te mai întrebi de ce sunt mai toate mezelurile cumplit de sărate? Cert este că un consum frecvent de mezeluri se poate solda cu leziuni ale organelor interne (aparat digestiv, ficat, bilă, pancreas).
U