Un bărbat din judeţul Iaşi a pierdut litigiul cu statul român de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Recent, magistraţii din cadrul CEDO au respins acţiunea formulată de Virgil V. (28 de ani), introdusă de acesta pe data de 30 mai 2011. În plângerea depusă de tânărul din Paşcani, acesta a precizat că, pe 6 martie 2007, un procuror ieşean a autorizat trei agenţi sub acoperire să cumpere droguri de risc maxim. După câteva zile, unul dintre agenţi a achiziţionat stupefiante de la reclamant. Pe 25 martie 2007, un alt agent sub acoperire l-a sunat pe reclamant de mai multe ori, pentru a cumpăra şi el droguri. Cei doi s-au pus de acord să se întâlnească pentru a efectua tranzacţia.
În timpul întâlnirii, reclamantul l-a condus pe agent în faţa unui supermarket şi, după ce a primit suma convenită, a părăsit acel loc. O a treia persoană l-a însoţit pe agent până în faţa unui imobil, unde a primit drogurile. Agenţii de Poliţie supravegheau locul şi au intervenit, interpelând-o pe cea de-a treia persoană. La scurt timp a fost oprit şi reclamantul, care a fost reţinut, după care a fost arestat preventiv. Acesta a contestat decizia de prelungire a arestării preventive, dar, de fiecare dată, instanţele au respins cererile sale ca fiind nefondate.
Printr-un rechizitoriu finalizat pe 4 mai 2007, tânărul păşcănean a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri. Înainte de pronunţare, avocatul lui Virgil V. a solicitat ca unul dintre agenţii sub acoperire să fie audiat, dar prezenţa acestuia nu a putut fi asigurată decât o singură dată, când apărătorul nu a putut fi prezent la instanţă. Pe 25 septembrie 2008, procurorii au precizat că, din motive obiective, agentul nu poate apărea în instanţă.
Cinci ani de puşcărie
Pe 23 aprilie 2009, Tribunalul Iaşi a rămas în pronunţare şi a dispus o amânare de două săptămâni, pentru ca apărarea să aibă