Istoricul Larry Watts îşi va lansa, astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară, începând cu ora 17.00, cartea „Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul Războiului Rece“, al doilea volum al seriei „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”.
Prin acest demers, Watts îşi propune să restabilească adevărul istoric şi să corecteze percepţiile comunităţii occidentale în privinţa rolului jucat de România pe plan internaţional în perioada Războiului Rece.
Volumul urmează să fie prezentat oficial mâine în prezenţa autorului şi a invitaţilor acestuia – istoricul Dinu Giurescu, profesorul universitar Mihai Retegan şi generalii Ioan Talpeş şi Teodor Frunzeti – şi cuprinde numeroase studii de caz ce examinează cele mai importante ţinte ale operaţiunilor de dezinformare conduse de sovietici, dar şi o analiză ce scoate la iveală eforturile româneşti privind blocarea tentativei sovieticilor de a folosi Pactul de la Varşovia ca pe un instrument de proiecţie a puterii sovietice.
Larry Watts dedică un capitol al cărţii analizei defectării generalului Ion Mihai Pacepa, adjunctul Direcţiei pentru Informaţii Externe, în Statele Unite. Istoricul susţine că acţiunile lui Pacepa pe tărâm american au avut scopul de a dezinforma Guvernul de la Washington despre situaţia reală în care se afla România. Mai mult, Watts consideră că informaţiile livrate de Pacepa americanilor se potriveau perfect dezinformărilor sovietice despre România, mai ales că acesta a recunoscut de mai multe ori că a lucrat pentru serviciul sovietic de spionaj KGB.