Românii şi bulgarii nu vor invada Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor privind dreptul la muncă, iar temerile autorităţilor engleze sunt exagerate. O spune comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor. Acesta a efectuat o vizită de o zi la Cluj şi a vorbit despre strategia europeană privind ocuparea forţei de muncă în următorii ani.
De la 1 ianuarie 2014, restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari vor fi ridicate, inclusiv în ceea ce priveşte piaţa muncii din Marea Britanie. Comisarul Laszlo Andor a precizat că cifrele folosite de presa şi autorităţile britanice pentru a descrie invazia muncitorilor din estul Europei sunt exagerate. Potrivit datelor deţinute de Comisia Europeană, numărul potenţialor imigranţi nu va depăşi 30.000 de persoane. Comisarul european a ţinut să îi liniştească pe britanici şi în ceea ce priveşte apariţia unui "turism pentru beneficii".
"În primul rând există reguli în Uniunea Europeană privind coordonarea serviciilor de asistenţă socială, reguli care împiedică "turismul pentru beneficii"", spune Laszlo Andor. "Şi apoi, din datele pe care le avem, rezultă faptul că majoritatea oamenilor merg în altă ţară pentru a munci efectiv şi, în realitate, au un grad de ocupare mai mare decât localnicii".
Comisarul european a avut un sfat şi pentru autorităţile române, care se plâng de exodul masiv al medicilor şi cadrelor medicale către ţările din Vestul Europei: "Libertatea de a lucra oriunde în Uniunea Europeană se aplică şi doctorilor, la fel ca în cazul oricărei alte profesii. Dacă o ţară sau o municipalitate se teme că în acest fel creşte riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în sistemul medical, trebuie să se gândescă la anumite strategii, în special la creşterea remuneraţiei".
Comsiarul european a precizat că, în ceea ce priveşte ocuparea forţei de mu