Casa Băniei găzduieşte pe parcursul lunii aprilie câteva ateliere de creaţie. Micuţii craioveni deprind fie tehnica fabricării bijuteriilor, fie pe cea a încondeierii ouălor.
Încă de dimineaţă se lucra asiduu în cadrul atelierelor găzduite de Casa Băniei. Interesaţi de a afla tainele creării bijuteriilor sau pe cele ale încondeierii ouălor, micuţii craioveni ascultau cu interes sfaturile coordonatorilor. În timp ce un grup de fetiţe stăteau aplecate asupra câtorva mărgeluţe în încercarea de a le lega în cele mai colorate şi interesante brăţări, la parter se destăinuiau unele dintre tehnicile încondeierii ouălor.
Iată ce pot face două mâini dibace...
Cutiuţe de mărgele colorate, sârmă specială pentru bijuterii, cleşti pentru prelucrat sârma şi realizat bijuterii stăteau înşirate pe masa de lucru. În jurul lor câteva fetiţe încercau să realizeze propriile brăţări. Până nu demult, sub îndrumarea Costinelei Iacob, coordonatorul atelierului de bijuterii şi origami, au făcut primele mărgele din hârtie de revistă. Le-au răsfăţat cu puţin lac şi astăzi le-au putut înşira într-o brăţară unică, într-un lănţişor sau inel.
„Pe parcursul celor 35 de şedinţe, cât durează atelierele, încercăm să le insuflăm dragostea pentru frumos. Este al doilea an în care se organizează astfel de ateliere, iar copiii sunt receptivi. În fiecare şedinţă realizează câte două obiecte. Unul rămâne la muzeu, în cadrul unei expoziţii, iar pe celălalt îi iau cu ei acasă“, a precizat cordonatorul atelierului Costinela Iacob.
Între tradiţii şi îndemânare
Forfotă şi în cadrul atelierului de încondeiat ouă. Un coş de ouă roşii trona pe masa de lucru, iar micii meşteri dornici să descopere tainele încondeierii nu-şi putea înfrâna curiozitatea, aşa că cercetau curioşi conţinutul coşului. Interesante li se păreau şi condeiele de alamă cu vârf subţire, puse pe un beţişor „ce s