Continuăm serialul “Nostalgii timişorene”, prin ochii publicistului Paul Răzvan, care a trăit între 1928-1995. Astăzi vom face o plimbare prin “Centrul” Timişoarei de altădată.
Episodul trecut am vorbit de cele două laturi ale Pieţei Victoriei de astăzi: Corso şi Surogat. Am vorbit şi de cele două mari restaurante de pe Corso: Palace şi Lloyd (acesta din urmă fiind pe atunci o luxoasă cafenea, în care însă se putea lua şi masa de prânz ori cina). Amândouă localurile aveau saloane elegante, cu lambriuri, mobilier, lustre – lucrate în stil Art nouveau...
Astăzi vom face cunoştinţă cu câteva magazine de acum peste 70 de ani…
Să facem un „tur” imaginar prin prăvăliile de pe Corso, pornind din împrejurimile lui Lloyd. Un magazin mare, foarte cunoscut încă dinainte de primul mare război, era al lui Kecskeméti.
Specialitatea sa o constituia optica şi tehnica medicală (ochelari, termometre, barometre de cameră etc.), avândşi atelier propriu pentru montări şi reparaţii. Se afla în locul unde astăzi e Materna (fostul Modern) şi a dăinuit până la naţionalizarea din 1948.
Prin anii 50, bătrânul Kecskeméti (el însuşi un expert în optica medicală) mai lucra, ca tehnician, la un magazin-atelier cooperatist de profil „readaptat” (ochelari, stilouri), situat pe Surogat, cam pe unde este acum florăria, peste drum de Lloyd.
Dar să ne continuăm „turul”...
Lângă librăria ce poartă în zilele noastre numele lui Mihai Eminescu, se găsea magazinul de „finaţuri” (dantele, broderii, materiale pentru goblenuri) al lui Péter Herzog. El, în asociere cu fratele său Ádám, - erau şi patronii Ţesătoriei de bumbac „Herzog”, de pe Calea Şagului (colţ cu bulevardul Regent Buzdugan, astăzi bulevardul Liviu Rebreanu), actuala întreprindere Arta Textilă. Nu ştim de va fi fost chiar aşa, dar poate că unele produse ale fabric