Sunt 12 la număr, se joacă, se învârt, aleargă, zumzăie asemenea unor bebeluşi, plâng, râd, se prind şi se alintă, sar coarda sau bat mingea, se privesc în ochi, îşi dau energie pozitivă, se aud şi se ascultă reciproc. Este povestea unei trupe de teatru înfiinţate ad-hoc de către tineri cu vârste între 14 şi 17 ani, tineri asistaţi social pentru care "normalitatea" este o necunoscută.
"Descoperă-te în joacă" este un proiect demarat sub stricta coordonare a actorului Dragoş Muscalu şi implică 12 copii aflaţi în dificultate, ce provin din familii dezorganizate, cu probleme sau monoparentale. Prin acest proiect, tinerii învaţă să comunice, să se comunice şi să socializeze, dau, practic, o lecţie de viaţă celor pentru care "familia" este un dat de la Dumnezeu.
Aceşti copii se joacă, însă o fac într-un mod organizat şi transmit aşa cum nimeni n-o poate face.
"Aici am învăţat să comunic, aici am învăţat să ascult, să vorbesc atunci când sunt întrebat, să socializez, să-i respect pe ceilalţi, să mă bucur de echipă", ne-a spus unul dintre tineri.
Vineri, cei 12 vor evolua în Sala Studio a Teatrului "Maria Filotti", începând cu ora 18.30.
Banii strânşi în urma vânzării biletelor se vor materializa "într-o mare surpriză, un mare cadou", după cum ne spunea Dragoş Muscalu, actorul-suflet al trupei.
"Îmi place mult această companie, aici am învăţat în primul rând să comunic, aici am cunoscut actori mari, aici vreau să rămân", a adăugat un alt actor, în vârstă de 17 ani.
Dragoş Muscalu, actor, 31 de ani
Întrebat dacă face terapie prin teatru sau teatru pentru terapie, actorul Dragoş Muscalu a râs şi ne-a replicat: "Nu e neapărat terapie. Aici socializăm, trecem de la jocul simplu, aproape barbar, nu la modul peiorativ, la jocul copilăriei, la săritul corzii, bătutul mingii, până la jocul stilat, adevărat,