Alături de medici şi ingineri, absolvenţii facultăţilor de profil agricol din Iaşi părăsesc ţara în număr tot mai mare, prin ofertele EURES. Cifra forţei de muncă din zona persoanelor cu studii superioare, exportată de Iaşi în statele membre ale UE, creşte de la un an la altul.
Capitala Moldovei se află printre principalele judeţe exportatoare de forţă de muncă din zona persoanelor cu studii superioare. O situaţie prezentată ieri de conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi, în cadrul Colegiului Prefectural, l-a determinat pe primul reprezentant al Guvernului la Iaşi să concluzioneze că judeţul Iaşi a ajuns exportator de forţă de muncă pentru spaţiul Uniunii Europene. Mai mult, conform analizei realizate de către reprezentanţii AJOFM Iaşi, tot mai multe persoane cu studii superioare se arată interesate de ofertele cu care vin angajatorii străini prin reţeaua EURES. Ieşenii au arătat un mare interes faţă de piaţa de muncă din Italia, susţine şefa AJOFM Iaşi. „Majoritatea lucrătorilor din judeţul Iaşi au avut ca ţară de destinaţie Italia şi atunci s-a stabilit ca angajatul care ocupă funcţia de consilier EURES la Iaşi să aprofundeze condiţiile de muncă din Italia“, a declarat Gabriela Vasilache, director executiv în cadrul AJOFM Iaşi. De asemenea, printre alte cele mai solicitate ţări ca destinaţie de muncă se mai numără Spania, Germania, Danemarca şi Norvegia.
Absolvenţii Universităţii Agricole din Iaşi, apreciaţi peste hotare
Anul trecut, aproape 250 de ieşeni s-au adresat consilierului EURES în scopul obţinerii unui loc de muncă în statele membre ale Uniunii Europene. În afară de medicii şi inginerii interesaţi de angajatorii care postează oferte prin EURES, mai nou, interesul pentru posturile din afară a crescut şi în rândul absolvenţilor facultăţilor cu profil agricol. „După nivelul de instruire s-a realizat o clasi