Dacă la vechea groapă de gunoi a Clujului sunt probleme, autorităţile dau totuşi asigurări că până la finele anului va fi gata prima celulă de stocare ecologică a deşeurilor. Stadiul lucrărilor la noul centru de management integrat a fost inspectat astăzi de reprezentanţii Consiliului Judeţean.
Noul centru de management al deşeurilor va costa peste 260 de milioane de lei, din care 70% sunt fonduri europene. Centrul va avea mai multe celule de stocare, un compost şi trei staţii de transfer, unde deşeurile vor fi împărţite pe categorii.
"Hârtia, maşinile care vor colecta hârtie şi carton vor veni sus la staţia de sortare", explică Ioan Ştefănescu, reprezentantul firmei de supervizare. "Se descarcă fain frumos în ceea ce se cheamă banda de sortare şi acolo vor fi puse: cartonul deoparte, hârtia deoparte. La fel şi la plastic, la aluminiu şi la PET. Ce nu se poate recicla va rămâne pe celulă, tot ce se poate recicla va veni în staţia de sortare".
Resturile vegetale vor ajunge la compost, unde vor fi reciclate.
"Se vor toca şi, după un proces de fermentare, se va transforma în compost, compost care se poate duce pe celulă ca strat protector, se poate duce în judeţ, în oraş pentru flori, amenajări spaţii verzi sau poate fi comercializat", explică Ştefănescu.
Termenul pentru finalizarea primei celule de stocare a deşeurilor a fost prelungit până la sfârşitul acestui an, desi prima celula trebuia sa fie dată în folosinţă acum o lună.
"După 31 decembrie vor urma două luni de probă, aşa sunt normale, aşa că de la 1 martie 2014 vom avea posibilitatea să depozităm în această groapă deşeurile Clujului. Este capacitată ca să depoziteze 5 ani de zile, la o populaţie de 700.000 de locuitori, atât cât are judeţul Cluj", arată preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.
Prima celulă de stocare a deşeurilor va avea o suprafaţă de p