Intarzierea platii ratelor unui credit bancar va poate lasa si fara locuinta, in cel mai rau caz, insa, daca incercati sa negociati cu banca din timp, puteti obtine o esalonare a datoriilor, in cazul in care nu va mai permiteti achitarea banilor conform contractului initial.
In functie de contractul pe care l-ati semnat, banca are dreptul ca, la o perioada de 30-90 de zile de la termenul cand trebuia platita rata, sa declare creditul scadent anticipat.
"Scadenta anticipata presupune ca banca, inainte de ultima rata, constatand ca nu s-a platit de cateva ori, declara creditul maturizat inainte de vreme, chiar daca ai mai fi avut la dispozitie ani intregi pana la sfarsitul lui", a explicat avocatul Marius Coltuc, pentru Ziare.com.
Urmatoarea etapa este somatia de plata, care prevede, de obicei, un termen de 15 zile pentru plata sumei integrale imprumutate. In cazul in care nu se plateste - cel mai probabil - se incepe executarea silita impotriva debitorului, a codebitorilor, a garantilor si garantiilor.
"Executarea silita nu se opreste doar la poprire. Se extinde, dupa voia creditorului, si peste bunurile imobile - case, terenuri - ale debitorului, codebitorului si ale garantilor implicit", a adaugat Coltuc.
Avand in vedere ca garantul va plati impreuna cu debitorul si codebitorul, unde este cazul, sumele depuse de garanti sunt si ele executate silit, fie ca sunt bunuri mobile sau imobile.
"Am intalnit o situatie dureroasa si, oricat ar fi de trista, nu este singura. Un garant imobiliar a pus apartamentul sau garantie pentru firma parintilor sai, firma care, intrand in faliment, a ajuns in situatia scadentei anticipate. Si situatia este evidenta: garantul meu a ramas fara casa pusa garantie", a dat exemplu avocatul.
La aceasta situatie se ajunge deoarece garantul nu este tinut la curent