Mulți dintre cei care practică taximetria ajung la Spitalul Roman cu hernie de disc. Unii dintre ei au nevoie de intervenții chirurgicale și de recuperare la pat, alții fac gimnastică medicală.
O meserie aparent simplă, cum este taximetria, poate provoca probleme grave de sănătate. Pentru cei care trăiesc din șofat, cum este cazul taximetriștilor sau șoferilor de tir, a sta în scaunul mașinii ore în șir și a conduce este un risc în plus pentru sănătatea lor. Mulți dintre aceștia se prezintă în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Municipal de Urgență Roman sau chiar ajung pe masa de operație cu hernie de disc sau alte afecțiuni ale coloanei. Potrivit kinetoterapeutului Cătălina Nicolescu, din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, dacă în spital se prezintă numai cazurile mai grave care au nevoie de tratament cu antiinflamatorii puternice, ce se administrează numai sub supraveghere medicală, multe alte cazuri se tratează în ambulator.
“Pentru taximetriști, în general, riscul de a face hernie de disc este destul de mare. În momentul în care se stă pe un scaun timp îndelungat, greutatea corpului care apasă asupra coloanei este cu 40% mai mare față de cea ca atunci când se stă în picioare. La aceasta se adaugă și faptul că taximetriștii sunt nevoiți să frâneze și să accelereze brusc foarte des, astfel că forța gravitațională acționează negativ asupra coloanei”, a explicat kinetoterapeutul Cătălina Nicolescu.
Potrivit acesteia, depistată din timp, hernia de disc se poate trata și fără intervenție chirurgicală, însă, în unele cazuri, tratamentul poate necesita chiar și o lună de repaos total la pat. “Dacă se ajunge la intervenție chirurgicală, atunci medicul curant stabilește tratamentul post-operator. Se poate întâmpla ca pacientul să fie nevoit să stea o lună întins în pat. Dacă este depistată din timp, hernia de disc poate f