Startul campaniei de prindere a câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei a fost dat marţi dimineaţă, în cartierul Obcini.
Prezenţi de la primele ore ale dimineţii pe străzile din Obcini, angajaţii de la adăpostul de animale din lunca Sucevei au început să „vâneze” câinii care mişunau de ici-colo, căutând mâncare, sau dormitau la soare, printre blocuri.
Un şuierat scurt şi imediat vedeai câte un câine care o lua la fugă, speriat, cu o săgeată cu tranchilizant agăţată de blană. În urma sa porneau imediat salariaţii de la adăpost, care trebuiau să nu-i piardă urma.
„Uneori tranchilizantul îşi face efectul imediat, alteori în jumătate de oră sau deloc. Diferă de la caz la caz”, spune Eduard Vărzaru, medicul veterinar al adăpostului.
De printre blocuri apar hingherii care au urmărit câinii „împuşcaţi” cu arma cu pistolul tranchilizant. Unul ţine câinele de cap, altul de coadă, în vreme ce acesta mârâie nervos, ameninţător.
„M-a rupt...”, spune unul din hingheri, cu o grimasă de durere. A fost muşcat de mână de un câine mare, negru, pe care cu greu reuşesc să-l bage doi oameni în cuşca din spatele maşinii.
Majoritatea câinilor sunt prinşi cu mâinile goale, iar colţii lor li s-au înfipt de atâtea ori în carne încât nici nu-şi mai pot aminti.
Pro şi contra
Printre blocuri şi la geamuri se arată locatarii curioşi.
Un bătrân de la ultimul etaj al unui bloc, la parterul căruia stau adunaţi mai mulţi câini vagabonzi, începe să strige nervoşi, ameninţând să-i ia la bătaie pe cei care îndrăznesc să se apropie de bloc.
„Sunt câinii mei, am acte pe ei. Te bat de nu te vezi!”, ţipă nervos.
Alţii, dimpotrivă, vin şi îi direcţionează pe cei din echipa de prindere, unde se află mai mulţi câini.
„În scara de acolo se află o căţea cu zece pui. I-am scos noi din scară, că făceau multă mizerie şi gălăgie, dar a