Proprietara firmei care produce magiunul de Topoloveni, Bibiana Stanciulov, a declarat miercur că încasează de la hipermarketuri 9 lei pentru un borcan de magiun, iar în rafturi acesta se vinde cu 20-23 de lei.
Proprietara firmei Sonimpex Topoloveni crede că românii nu vor renunţa la produsele alimentare tradiţionale, chiar dacă preţurile unora dintre acestea pe rafturile magazinelor sunt mari. Ea a adăugat că niciun producător român "nu are nesimţirea" ca în aceste condiţii să pună nişte preţuri mari.
"Dar în condiţiile în care eu încasez 9 lei şi pe mine mă înjură toată lumea pentru magiunul meu, toţi mă înjură la preţ, eu ce să fac? Nu am alegere", a spus Stanciulov. Aceasta a adăugat că borcanul de magiun se vinde în hipermarketuri cu 20-23 de lei.
"Despre asta discutăm, ca să nu mă mai înjure nimeni pe mine când vorbim despre magiun", a mai spus ea.
Stanciulov a explicat pentru MEDIAFAX că preţul de plecare în discuţiile cu hipermarketurile, pentru un borcan de magiun, este de 15 lei, din care încasează efectiv 9 lei, restul scăzându-se din preţul iniţial, ca taxe de marketing, promovare, taxe de revistă etc. percepute de magazin.
"Dumnezeu ştie unde se duce diferenţa de la 9 lei la 20-23 de lei", a mai spus ea.
Potrivit patronatului din industria conservelor Romconserv lanţurile de hipermarketuri impun taxe foarte mari pentru produsele româneşti pe rafturi, care ajung la peste 50% din preţ, le poziţionează pe rafturi în zone fără vizibilitate şi la plătesc de multe ori sub costul de producţiei.
"Pentru produsele româneşti se plătesc în lanţurile de retail taxe foarte mari, impuse pentru listare, deschidere de magazine noi, servicii marketing şi promovare, care nu au justificare. Se impune contract şi plată lunară de servicii de mercantizare, care nu sunt eficiente", a declarat miercuri într-o conferinţă Aurel Tăna