afarge România şi WWF-România au susţinut, la invitaţia Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Mătăsaru, un atelier privind biodiversitatea şi importanţa reciclării deşeurilor. Localitatea Mătăsaru face parte din aria proiectului „Zona Mătăsaru – O nouă viaţă pe malul râului Argeş”, iniţiat de cele două organizaţii în anul 2010.
La prezentare au participat 30 de elevi români, italieni şi polonezi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani şi 15 profesori.
Proiectul, denumit Hand in hand for a happier world, face parte din programul european de educaţie Comenius, şcoala din Mătăsaru fiind partener alături de alte instituţii de învăţământ din Ungaria, Spania, Italia, Turcia şi Polonia. După atelier, copiii şi profesorii au vizitat zona reabilitată Mătăsaru, unde au putut vedea modul în care fosta balastieră a fost transformată într-o arie naturală protejată, prin intermediul proiectului implementat de Lafarge în parteneriat cu WWF.
Programul Comenius se derulează în perioada septembrie 2011 – iulie 2013. Printre acţiunile desfăşurate până în prezent se numără plantarea de copaci, întreţinerea unui lot experimental, organizarea zilei curăţeniei şi a săptămânii economisirii energiei, realizarea unui eco-calendar şi a unui eco-dicţionar multilingv. De asemenea, au avut loc discuţii pe teme privind protecţia mediului şi a fost pusă în scenă o piesă de teatru. Tot în cadrul acestui program, se vor organiza o călătorie cu bicicletele, noaptea Comenius şi ziua mondială a mediului.
Lucrările de conservare în zona Mătăsaru au fost demarate de Lafarge România, cu sprijinul WWF-România în anul 2010. Inclusă în reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000, zona reabilitată are o suprafaţă de circa 100 de hectare şi face parte dintr-o exploataţie balastieră veche de 50 de ani. Lucrările au vizat plantarea a 13.000 de copaci în vedere