Unul dintre cele mai importante monumente istorice din judeţul Călăraşi a ajuns o ruină. Din cauza lipsei de fonduri, dar şi a nepăsării autorităţilor, biserica de pe moşia Gerassy din satul Fundeni-Frunzăneşti, obiectiv turistic neexploatat, a fost lăsat în paragină.
Biserica “Sfântul Andrei” este situată în nordul satului Fundeni, aproape de limita cu judeţul Ilfov. Frunzăneşti este fosta denumire a satului Fundeni. Istoria localităţii Fundeni pe meleagurile româneşti este legată de existenţa unor mari boieri. În aprilie 1733, se pare că, comisul Mihai Cioranu şi-a ridicat curtea boierească pe malul lacului Fundeni. Legenda spune că acesta venea la moşie să vâneze în aceste ţinuturi, presărate cu lacuri, străjuite de stufăriş, care continuau cu pădure, legată de codrul Vlăsiei.
Hotarul moşiei comisului Cioranu era vecin la miazăzi cu moşia boierilor Radu Dudescu, logofăt şi fiul său, spatarul Constantin Dudescu, alţi mari boieri de viţă veche românească. Ei au ridicat încă din 1732 actuala biserică de la Frunzăneşti.
A pierdut moşia la Paris
Comuna Fundeni de astăzi se întinde pe ambele moşii (Cioranu şi Dudeşti). După Mihail Cioranu, urmaşii lui au stăpânit moşia de la Fundeni până în 1840, când a devenit proprietatea lui N. Gherassy. Moşierul I.J. Gherassy a contractat la Paris datorii şi, neputând să le achite, a fost silit să cedeze moşia avocatului Dumitru Mavrodin.
Moşia Frunzăneşti, dupa ce s-au stins din viaţă Dudeştii, a trecut în proprietatea boierului N. Amira, care nu a avut moştenitori şi a donat-o statului.
Monument din secolul al-XVIII-lea
În timpul lui N. Amira, biserica din Frunzăneşti, monument architectural religios, specific primei jumătăţi a secolului al XVIII-lea, construcţie în stil bizantin, cu pictură tempera, a fost restaurată în urmă cu foarte mulţi ani. Deşi se afla înscrisă pe lista monumentelor