Parlamentul i-a validat, ieri, cu 323 voturi „pentru“ şi unul „împotrivă“, pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) , la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte. Ruşanu a fost propus de PNL, iar Dăianu este propus tot de liberali, chiar dacă vine, oficial, din partea BNR.
Daniel Tudor (propus de PNL), Mircea Ursache şi Ion Giurescu, propuşi de PSD, vor ocupa funcţiile de vicepreşedinţi ai ASF. De asemenea, PSD şi PNL au luate fiecare câte patru dintre cele 12 funcţii neexecutive. Restul partidelor au primit câte un singur loc: PDL, PPDD, PC şi UDMR.
Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară vor avea un mandat de cinci ani.
ASF va fi o megastructură financiară rezultată din comasarea a trei structuri:
CNVM, CSA şi Comisia de pensii private.
În condiţiile în care CNVM supraveghează companii listate la bursă cu o valoare totală de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabilă de o piaţă de peste 2 miliarde de euro, iar Comisia de pensii private pentru o piaţă de 2,3 miliarde de euro, miza de a controla piaţa financiară este foarte mare – de peste 24 de miliarde de euro, adică aproape o cincime din PIB-ul României. Alegerea organismului de conducere al ASF nu a fost lipsită de controverse. Doar nouă din cei 17 membri din conducerea ASF au studii economice.
Recomandările de partid au contat cel mai mult în desemnarea celor 17 membri din conducerea ASF. Doar nouă membri au diplomă de ASE, în CA intrând şi ingineri metalurgişti, de căi ferate sau agronomi.
MODIFICĂRI CU DEDICAŢIE
Acest lucru a fost posibil pentru că parlamentarii au eliminat obligativitatea studiilor economice, prevăzută de ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea ASF.
Mai mult, parlamentarii au refuzat să accepte o cerere de reex