Datoriile faţă de stat (AVAS şi companiile deţinute de stat) vor rămâne în compania-mamă
Zaremba: potenţialul faliment al companiei asupra bugetului de stat este de peste 512 mil. lei
Principalul acţionar minoritar al Oltchim, PCC SE, a prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă propriul său concept de plan de reorganizare al companiei, concentrat în jurul ideii de înfiinţare a 9 - 12 societăţi deţinute de Oltchim.
Propunerea este bazată pe un studiu realizat la cererea PCC SE, a cărui concluzie este că impactul unui potenţial faliment al Oltchim SA asupra bugetului de stat, în următorii 5 ani, s-ar traduce în pierderi de minimum 512.377.596 lei.
"Oltchim ar trebui să devină o companie de tip holding care să conţină SPV-uri, deţinute de Oltchim. Fiecare SPV ar trebui să primească activele necesare şi o parte din datoriile existente, dar şi garanţiile pentru că acestea privesc instalaţiile companiei. Datoriile fără garanţii vor fi alocate unor SPV-uri speciale de suport. Anumite proprietăţi vor fi transferate către aceste SPV-uri, iar aceste profituri vor fi injectate în companie", a explicat ieri Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România.
Acesta a explicat că SPV (Special Purpose Vehicle) este o societate înfiinţată pentru a realiza un scop unic al unei alte societăţi cu probleme. Bunurile din patrimoniul şi din fondul de rulment ale companiei cu probleme sunt transferate unei societăţi fondate special în acest scop - SPV-ul.
În opinia acestuia, PCC SE va pregăti Oltchim pentru un nou proces de privatizare a liniilor valoroase de business şi va ţinti recuperarea parţială a datoriilor de către toţi creditorii (inclusiv statul).
"Pentru a evita falimentul, al cărui risc este şi mai ridicat în perioada insolvenţei, PCC SE vine cu propria idee de restructurare, ce nu are în vedere vânzarea activelor funcţiona