În discuţiile privind reducerea schemei de suport pentru energia verde au fost dezbătute doar implicaţiile negative însă pe de altă parte este clar că statul trebuie să facă ordine în aceste proiecte, din moment ce există avize de racordare pentru 15.000 de MW iar consumul naţional era acum câteva ore de 6.000 MW, a declarat în cadrul interviurilor Adevărul Live, Teodor Ovidiu Pop, directorul general al Verbund România.
“Separarea CONEL s-a făcut pe ideea privatizării, care apoi nu s-a mai realizat. Şi acum această separare după sursa tehnologică învrăjbeşte producătorii clasici cu cei din regenerabile. Unele sunt favorizate, discriminate pozitiv – altfel nici nu se puteau atinge obiectivele naţionale - şi acest lucru ar trebui redesenat”, a spus Pop.
El a mai precizat că investitorii care au aceste permise dar nu au derulat investiţia până acum ar trebui să nu le mai poată face. De asemenea, în momentul în care se ating ţintele naţionale, aceste permise pentru restul de proiecte nu ar mai trebui să fie valabile.
Pop a mai spus că legea ar trebui să definească foarte clar participanţii la securitatea energetică a ţării, respectiv a drepturilor şi obligaţiilor, din moment ce ţinta companiilor este profitul. El a dat ca exemplu Complexul Energetic Oltenia, care are o capacitate instalată de peste 5.000 MW.
Pe de altă parte, el a spus că faptul că legea este modificată la doar un an şi jumătate de la adoptarea legii creează nesiguranţă în rândurile investitorilor.