Obişnuiţi cu venituri de sute de milioane de lei vechi lunar, FNME i-a făcut o propunere insolentă, ba de-a dreptul neruşinată, administraţiei CEO în privinţa salariilor inspectorilor sociali. Au crezut că administraţia companiei energetice le va aproba şi de această dată, ca pe vremea fostelor unităţi componente ale CEO, retribuţiile nesimţite pe care le propuseseră pentru inspectorii sociali. Sunt curios ce putea munci efectiv un sindicalist în cadrul complexului de trebuia să fie plătit cu un salariu de 110 milioane de lei vechi, brut.
Directoratul CEO le-a dat peste bot sindicaliştilor şi le-a aprobat doar la jumătate sumele propuse. După părerea mea, şi aşa e mult. Cum să încaseze un inspector social între 3.000 şi 5.000 de lei salariu, când un miner care-şi rupe oasele la lopată sau munceşte cocoţat la câteva zeci de metri, pe un excavator gigant, ia salariu cam jumătate? Înţeleg că fiecare inspector social va fi plătit conform calificării/studiilor pe care le are. Ar fi normal să vedem şi fişa postului pentru fiecare dintre aceşti privilegiaţi, adică ce prestează efectiv, că majoritatea dintre ei sunt jurişti de Herculane.
Presa a dezvăluit în ultima vreme veniturile fabuloase pe care liderii le încasau de la sindicat, de la fostele unităţi componente ale actualului CEO şi din afaceri. Sunt convins că hrăpăreţi cum sunt, îşi vor completa şi pe viitor veniturile la fel, cu excepţia afacerilor. În afară de vreun CA, o AGA pe unde mai sunt plasaţi pentru câte o indemnizaţie, firmele de unde venea grosul leilor s-au cam dus spre faliment. Doar una a mai rămas conectată la banii complexului, iar asta cu ajutorul unui director care i-a prelungit contractul cu compania, dar pentru acest lucru a plătit cu funcţia.
Nu fac parte din cei care spun că sindicatele trebuie să dispară. Ele trebuie să existe, însă liderii acestora trebuie să pună pe primul