În 2012, 60% din piaţă a fost reprezentată de clienţi care au renunţat la sistemul central de încălzire
Vânzările vor mai creşte în continuare, în condiţiile în care preţul gigacaloriei va înregistra noi creşteri
Piaţa de centrale termice de apartamente a înregistrat anul trecut vânzări de 75 de milioane de euro, iar principalul motor al pieţei a fost numărul semnificativ al debranşărilor de la sistemul public de încălzire, au declarat, într-o conferinţă de presă, oficialii companiei Ariston Thermo România.
Potrivit producătorului de echipamente de încălzire, în 2012 s-au vândut în România aproximativ 140.000 de centrale termice murale, iar 60% dintre acestea au fost achiziţionate de românii care au renunţat la serviciile regiilor de furnizare a agentului termic din oraşele în care au domiciliul. Totodată, 30% din vânzările de centrale termice de apartament au fost generate de construcţiile noi, iar 10% reprezintă segmentul de înlocuire a echipamentelor aflate deja în uz.
"Principalele motive pentru care numărul de debranşări a crescut atât de mult în ultimii ani sunt creşterea preţului pentru agentul termic furnizat, dar şi din cauza problemelor permanente ale CET-urilor. Sistemele publice de încălzire centralizată sunt din ce în ce mai neprofitabile pentru companiile care furnizează agentul termic, în condiţiile în care reţelele sunt ineficiente şi înregistrează pierderi. În Bucureşti, de exemplu, potrivit unui studiu realizat de compania PwC, sistemul public de încălzire înregistrează pierderi de 30%, de la furnizor până la consumator, un procent foarte mare", a declarat într-o conferinţă de presă Cătălin Drăguleanu, directorul de ţară al Ariston Thermo România.
El a mai spus că se aşteaptă că piaţa de centrale termice ar putea să-şi menţină dimensiunile în acest an, la o valoare de 75 de milioane de euro şi la un volum comparab