Un articol semnat de Vlad Mixich şi publicat luni pe HotNews.ro, care făcea referire la frecvenţa tot mai crescută a operaţiilor de cezariană din România, a iscat un val de comentarii contradictorii. Cert este că mai mult de jumătate dintre copiii români nu se mai nasc pe cale naturală, iar procentul este în continuă creştere.
În România, naşterile prin cezariană par să ia, treptat, locul naşterilor pe cale naturală. Tot mai multe mame şi medici preferă ca naşterea să se facă prin cezariană, principalul motiv invocat de paciente fiind frica de durerea provocată de travaliu. Şi medicilor pare să le fie mai la îndemână o operaţie de cezariană decât naşterea pe cale naturală, „pentru că este mai sigură“, după cum susţine prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de obstetrică-ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova. „Această problemă ţine şi de situaţia conflictuală care există la noi în ţară între medici şi pacienţi, şi de teama medicului de a avea un eşec la naştere, indiferent că ea este naturală sau prin cezariană, lucru absolut imprevizibil şi în cel mai sigur loc din lume. De aceea, medicii preferă operaţia prin cezariană, pentru că este mai sigură. Este ca şi cum ar conduce o maşină cu ABS, ESP, cu toate sistemele de siguranţă, dar la viteză foarte mare“, a explicat dr. Nicolae Cernea, care susţine că fiecare dintre cele două tipuri de naşteri are anumite indicaţii, contraindicaţii şi riscuri privind atât mama, cât şi copilul.
„Progresul medicinei în ceea ce priveşte anestezia şi antibioterapia în ultimii 50 de ani a făcut ca operaţiile să fie din ce în ce mai sigure, astfel încât numărul de cezariene a crescut foarte mult. Indicele optim de cezariene este foarte greu de stabilit. În general, se admite în obstetrica clasică faptul că un procent de 10% din naşteri nu ar putea să decurgă pe cale naturală, fiind obliga