* Capgemini: Peste 80% dintre români vor să-şi schimbe banca
* Călin Rechea: "Pentru sistemul nostru bancar, concluziile studiului sunt de-a dreptul alarmiste"
* Ionel Blănculescu: "Raportul este irelevant, neserios şi neprofesionist"
Peste 80% dintre români iau în calcul să se mute la altă bancă în următoarele şase luni, potrivit studiului "World Retail Banking Report 2013", publicat de Capgemini.
Acesta arată că proporţia românilor care şi-ar schimba instituţia bancară cu care lucrează este mult peste media globală, de 51%, nemulţumirile celor mai mulţi oameni fiind legate de încrederea, siguranţa şi relaţia cu banca.
Concluziile raportului sunt foarte îngrijorătoare pentru sistemele bancare internaţionale, opinează analis-tul economic Călin Rechea, apreciind: "Pentru sistemul nostru bancar, concluziile sunt de-a dreptul alarmiste. De ce doresc peste 80% dintre români să-şi schimbe banca? Sunt nemulţumiţi în privinţa încrederii şi siguranţei? Dar nu veghează Banca Naţională ca totul să funcţioneze perfect? Nu, pentru că o bancă naţională are instrumente de acţiune ineficiente în condiţiile unui sistem bancar construit pe rezerve fracţionare, care a ajuns aproape de expirarea termenului său de valabilitate. În aceste condiţii, schimbarea băncii cu care românii «fac afaceri» este echivalentă cu saltul din lac în puţ".
La rândul său, Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, consideră că studiul realizat de Capgemini este irelevant, neserios şi neprofesionist.
Subliniind că rezultatul cercetării reprezintă "realitatea în care trăim", Ionel Blănculescu susţine că punerea sa în practică este imposibilă.
"Dacă ne gândim logic, niciunul din cei care vor să-şi schimbe banca nu are cu ce s-o înlocuiască, pentru că celelalte instituţii bancare, în majoritate, sunt nesatisfăcătoare pentru restul de ro