Se apropie sărbătorile de Paşti, iar tradiţionala carne de miel este nelipsită de la masa pascală. Din păcate, însă, nu toţi comercianţii sunt interesaţi de sănătatea consumatorilor şi aduc la tarabă cu totul alt fel de carne, în local celei de miel. De aceea, Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, dr Daniel Lupu, ne dă câteva sfaturi care ne pot ajuta să facem diferenţa.
În primul rând, este foarte important să cumpăraţi carnea dintr-o unitate autorizată sanitar-veterinar şi să evitaţi a cumpăra direct din portbagajul maşinilor sau de la colţ de stradă, crezând că faceţi vreun chilipir, fiindcă s-ar putea ca aşa-zisul miel pe care-l cumpăraţi să fie, de fapt, căţel.
„Mielul sacrificat trebuie să aibă o bucată din blană rămasă în jurul botului şi pe un picior. De asemenea, mielul are ongloane (copite) şi nu gheare, aşa cum are câinele. Mielul nu are canini, iar carnea este de culoare rozalie, pe când cea de câine este mai roşiatică. Mirosul celor două tipuri de carne este total diferit“, a precizat Daniel Lupu. Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public, numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare, înainte de sacrificare, precum şi după sacrificare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om, sau alte aspecte ce ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.
De asemenea, carnea de miel (ied) din unităţile autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, este marcată cu o ştampilă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm astfel: în partea superioară, denumirea ţării, respectiv „ROMÂNIA“, cu majuscule, sau codul ISO al ţări