Epopeea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), un mamut ce urmeaza sa supravegheze piata de capital, sectorul asigurarilor si al pensiilor, a ajuns la final. Presedintele Traian Basescu a promulgat legea privind infiintarea ASF. Acum, asteptam rezultate de la specialistii numiti politic de premierul Victor Ponta.
Wall-Street.ro a lansat in decembrie anul trecut, cand a aparut ideea ASF, o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor la sefia acestei autoritati. Din pacate, Guvernul a decis ca numirile la sefia ASF sa fie in continuare facute pe criterii politice, astfel incat presedintia gigantului financiar urmeaza sa fie asigurata de liberalul Dan Radu Rusanu, iar Daniel Daianu, un apropiat al PSD, va ocupa functia de prim-vicepresedinte.
De altfel, presedintele PNL, Crin Antonescu, declara ca liberalii se despart "cu durere in suflet", dupa foarte multi ani, de deputatul Dan Radu Rusanu, si ii ureaza acestuia succes in fruntea Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), functie pentru care il sprijina. Sefii ASF sunt obligati, daca este cazul, sa renunte la postura de parlamentari.
De asemenea, Marian Sarbu, Daniel Tudor si Mircea Ursache vor fi vicepresedinti ai ASF, responsabili de domeniile care reveneau Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, respectiv, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Ce salarii au greii care vor supraveghea o mica piata financiara? Dupa cum a dat asigurari premierul Victor Ponta, la aceasta institutie nu se vor mai vedea castiguri lunare de 40.000 euro, dar nici nu a oferit detalii legate de sumele ce urmeaza sa fie incasate de conducerea ASF, cu toate ca regreta faptul ca nu "am avut mai multa transparenta".
Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financia