La zece ani după ce a fost invadat şi ocupat de trupele americane Irakul este pe cale să cucerească locul doi în topul exportatorilor de petrol la nivel mondial, depăşind Rusia, dar ţara care mărşăluieşte agresiv pentru a profita de bogăţiile subsolului irakian nu este, cum ar fi de aşteptat, SUA, ci China.
Dacă în SUA prinde contur un boom al energiei alimentat de gazele de şist ieftine, China este înfometată după combustibilul necesar hrănirii creşterii economice, scrie Sacramento Bee.
Devastat de două războaie majore în ultimii 20 de ani, Irakul este o ţară foarte instabilă în privinţa siguranţei, infrastructurii şi politicii. Războiul a distrus industria petrolieră, iar răpirile, sabotajele şi atacurile asupra infrastructurii fac aproape imposibile afacerile. Companiile petroliere chineze deţinute de stat par mai dispuse să se confrunte cu aceste riscuri decât cele americane.
„Chinezii au o toleranţă mai mare la risc“, a explicat Gal Luft, director la Institutul de Analiză a Siguranţei Globale de la Washington, un centru de cercetare axat pe energie.
Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) anticipează că statul chinez va deveni principalul client al vastelor rezerve de petrol irakiene.
„O nouă axă comercială se formează între Bagdad şi Beijing“, spune Fatih Birol, economistul-şef al agenţiei. El estimează că Asia, iar aici în special China, va ajunge să absoarbă 80% din exporturile de petrol ale Irakului. Iar aceasta are un potenţial de producţie uriaş. Potrivit calculelor AIE, producţia irakiană se va dubla în următorii opt ani, iar în următoarele două decade Irakul va ajunge să aibă cea mai mare contribuţie la creşterea ofertei de petrol la nivel mondial. Analiştii agenţiei se aşteaptă ca în jurul anului 2030 exporturile irakiene de petrol să le depăşească pe c