Se spune că nimic nu rezistă în faţa timpului. Crudul adevăr e dezvăluit şi de situaţia actuală a vechilor conace boiereşti care, pe vremuri, erau fala judeţelor şi, desigur, a proprietarilor. La sute de ani distanţă de acele timpuri, priveliştea de la faţa locului îţi sfâşie inima. În multe locuri altădată ocupate de astfel de imobile grandioase, nu mai vezi decât ruine. Probabil. Aceasta este imaginea pe care o oferă judeţul Olt în acest sens.
Clădirile istorice - indiferent că vorbim despre conace, castele ori chiar simple case ridicate fie şi la jumătatea secolului trecut – au ajuns o ruină în cea mai mare parte, aceasta în cel mai fericit caz. În judeţul Olt, multe vechi conace boiereşti, altădată embleme ale judeţului, au început să dispară din peisaj unul câte unul. Câteva ruine într-o parte a drumului îţi trezesc, încet, amintiri adânc înrădăcinate în memorie: “Aici parcă era o clădire mare”. În ultimii ani au dispărut complet şi pentru totdeauna o serie de asemenea clădiri istorice de o valoare inestimabilă. Cauza principală: indiferenţa autorităţilor/primăriilor, ai căror reprezentanţi habar nu au de legile pe care ar trebui să le respecte şi aplice, cum ar fi Legea nr. 120/2006 a monumentelor de for public privind întreţinerea şi conservarea monumentelor, sau Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, ce prevăd o serie de obligaţii pentru primăriile pe raza cărora se află monumente istorice, printre care şi aceea de a asigura măcar paza, nu mai vorbim despre întreţinerea sau modernizarea clădirilor.
Desigur, un alt motiv este reprezentat de lăcomia - sau prostia – localnicilor, care nu par a ţine cont de nimic şi de nimeni, fapt pentru au furat şi distrus imobile istorice cărămidă cu cărămidă. Zeci de conace au fost vandalizate de astfel de persoane, pentru ca, la scurt timp, la faţa locului să nu se mai afle decât ceva