Municipiul Drobeta-Turnu Severin este înconjurat de plaiurile Mehedinţiului, peste care pluteşte umbra măreaţă şi în acelaşi timp tragică a lui Tudor Vladimirescu, a cărui figură o regăsim pregnant la Cula din Cerneţi, fostă reşedinţă de judeţ până în 1833. Trist este că în momentul de faţă, Cula se află într-o stare avansată de degradare, iar administratorul a avut mâinile legate şi nu a putut face nimic din cauza unui proces de revendicare.
La doar 5 kilometri de Drobeta Turnu Severin se află în satul Cerneţi, Cula lui Tudor Vladimirescu, un monument istoric naţional, care dacă ar fi reabilitat ar putea atrage mii de turişti în zonă. Numai că din cauza unui proces de revendicare, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, cel care are în administrare această culă, nu a putut investi niciun leu în această clădire. Doi craioveni au susţinut că sunt urmaşii boierului Ion Gărdăreanu şi au revendicat cula spunând că Tudor Vladimirescu nu şi-ar mai fi plătit o datorie către boier. După trei ani de procese, Muzeul Regiunii Porţile de Fier a obţinut în 2012 o hotărâre definitivă şi irevocabilă emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care se arată că este proprietarul imobilului, după cum ne precizează secretarul Consiliului Judeţean Mehedinţi, Mednyanszky Ştefan Ladislau.
Muzeul ar fi putut atrage fonduri europene, cu ajutorul cărora Cula lui Tudor Vladimirescu - monument istoric din categoria A a listei monumentelor istorice (de importanţă naţională) - putea fi reintegrată în circuitul turistic. Cu bani europeni chiar şi drumul de acces ar fi putut fi reabilitat.
Stare avansată de degradare
Cula a fost transformată în muzeu în 1967-1977, când a fost organizată o expoziţie, în care erau prezentate o serie de materiale legate de viaţa şi activitatea lui Tudor Vladimirescu. Era acolo un costum de panduri şi arme din acea perioadă, diferite obiecte care