În Franţa asistăm la o intensă activitate parlamentară, ieri a fost adoptat printr-un vot considerat "istoric" mariajul pentru toţi iar azi deputaţii analizează proiectul de lege privind moralizarea vieţii politice. Măsurile conţinute în acest proiect alimentează deja noi polemici, iar unele prevederi sunt contestate chiar în sînul majorităţii de stînga.
După dezbaterile furtunoase şi numeroasele manifestaţii şi contr-amanifestaţii provocate de legea mariajului gay, François Hollande a lansat miercuri 24 aprilie un appel la calm şi la serenitate. Trebuie să ne unim forţele şi să ne concentrăm pe ceea ce francezii aşteaptă cu nerăbdare: redresarea economiei, crearea de locuri de muncă, restabilirea încrederii, a spus François Hollande. De altfel lui i s-a reproşat deja că prin furtuna socială şi diviziunile suscitate de legea mariajului gay executivul s-a îndepărtat de multe probleme mult mai urgente.
Nu este însă sigur că legea moralizării vieţii politice va duce imediat la ceea ce consideră François Hollande că ar fi "esenţial" pentru francezi, reuşita economică şi coeziunea socială.
Această lege are de fapt mai multe obiective, formulate în felul următor: transparenţa vieţii publice şi lupta împotriva marii delicvenţe economice şi financiare. La prima vedere nimic de spus, mulţi comentatori au subliniat că François Hollande a lansat o ofensivă justă, o veritabilă "politică a mîinilor curate".
După cum arată însă cotidianul Le Monde, unele dintre propunerile sale riscă să nu fie validate de Consiliul Constituţional, cum ar fi aceea de creare a unui "super-procuror" anti-corupţie. De altfel această idee, de crearea a unui Parchet Fiscal, a fost detaşată pentru moment de ansamblul textului de lege şi va fi analizată ulterior, la începutul lunii mai.
Mai rămîn însă alte puncte care nu le convin multor deputaţi, atît de stînga cît şi