Pe lângă perspectiva unei reveniri la putere a talibanilor la Kabul, dupa retragerea occidentala în 2014, Washingtonul rămâne îngrijorat si de cea a unui conflict militar afgano-pakistanez, care ar destabiliza intreaga regiune.
Șeful diplomației SUA, John Kerry, i-a reunit astăzi la Bruxelles, intr-o etapă neprevazută a mini-turneului sau prin Europa, pe președintele Afganistanului Hamid Karzai cu ministrul pakistanez de externe Jalil Jilani si cu șeful armatei Pakistanului, gen. Ashfaq Kayani.
Reuniunea de azi nu era pe agenda lui Kerry, deși fusese evocată din vreme o întâlnire în Bruxelles cu "oficiali afgani si pakistanezi". Hamid Karzai a apărut însă marți la sediul NATO, unde s-a întâlnit și cu secretarul general al Alianței Anders Fogh Rasmussen. Lui Rasmussen, Karzai i-a dat asigurari ca Afganistanul va fi gata anul viitor să-și ia in sarcina propria sa apărare si securitate internă .
Reuniunea de azi a lui Karzai cu oficialii pakistanezi, in prezența lui John Kerry, a avut loc in afara orașului, in locuința fortificată a ambasadorului SUA, si a avut ca scop apropierea pozițiilor, extrem de tensionate, ale celor doua părți.
Pentru Afganistan, Pakistanul e principalul responsabil al instabilității sale interne. Serviciile secrete pakistaneze sînt bănuite de multă vreme, inclusiv de către Statele Unite, ca ar sprijini cel puțin anumite branșe ale talibanilor, iar Osama Bin Laden, cum se știe, își gasise refugiul în Pakistan, într-o locuință fortificată din orașul Abbottabad, aflată exact lângă Academia militară a Pakistanului.
Problemele sint multiple, complicate si de compoziția etnică, în mozaic, a celor două țări. Talibanii afgani sînt practic in totalitate de etnie paștună, trăind de o parte si de alta a frontierei cu Pakistanul, insa paștunii sînt mai numeroși in Pakistan decât in Afganistan. Ma