Cele 166.813,50 de hectare de pădure pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin intermediul Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, le solicită statului român în instanţele de judecată l-au determinat pe ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, prezent ieri la hramul Mănăstirii Voroneţ, să facă unele comentarii.
Amintind de titlul unei emisiuni TV: „Voroneţul are nevoie de România!”, ÎPS Pimen a spus că „resursa pentru îngrijirea valorilor de patrimoniu şi ajutorarea săracilor se află în mâinile guvernanţilor, instalaţi prin hoţie şi minciună, după evenimentele din 1989”.
„Toţi sunt o apă şi un pământ”
Arhiepiscopul Pimen a completat, referindu-se la guvernanţi, că „toţi sunt o apă şi un pământ”. „Sunt la fel şi nu vor să retrocedeze. Şi argumentul cel mai puternic al lor este acela că nu am fost proprietari. Însă cărţile funciare arată că am fost proprietari. Monitoarele oficiale, în care se publică aprobări pentru lucrări de amenajare a pădurilor, spune că Fondul Bisericesc este proprietar. Chiar şi comuniştii, după ce au desfiinţat Fondul Bisericesc, s-au intabulat cu o parte din proprietăţi şi acolo scria aşa, pe fişa tabulară, la proprietar - Statul Român (...), dar, mai jos, scria proprietar anterior - Fondul Bisericesc. Cum poţi spune tu, ca avocat al unei mari case de avocatură – Şova, că nu am fost proprietari?”, a mai explicat ÎPS Pimen.
„Oamenii cred că noi vrem, şi mai ales eu, să fim bogaţi. Nu!”
Arhiepiscopul Pimen a încercat să anuleze orice speculaţie cu privire la cum se vor folosi pădurile, după retrocedare: „Oamenii cred că noi vrem, şi mai ales eu, să fim bogaţi. Nu! Vrem să îngrijim aceste valori, vrem să-i ajutăm pe săraci. Însă toţi (n.r. - politicienii) sunt o apă şi un pământ. Nu vreau să vorbesc mai multe. Păcat. Într-un fel, acum este mai rău decât în timpul regimului comuni