Oficialii români fac ping-pong cu cei turci pe tema reluării exporturilor de miei din România către Turcia, în timp ce crescătorii de oi de la noi sunt disperați: nu vor avea cui să vândă sute de mii de miei. Paradoxal, din acest motiv există riscul ca în acest an mielul de Paște al românilor să fie mult mai scump decât anul trecut. Asta pentru că neavând asigurată ieșirea pe piața turcă, producătorii români vor încerca să vândă mai puțin, dar mai scump, pe piața locală.
O dispută economică la nivel guvernamental, dar care produce efecte drastice în mediul privat – atât cel din România, cât și cel din Turcia – îi ține în șah pe ciobanii din România. Tradițional, de sărbătorile de Paște crescătorii de oi trăgeau linia și vedeau cam câți miei vor vinde pe piața locală, iar diferența urma să fie vândută la export. O metodă facilă de a se finanța, mai ales în condițiile în care prețul furajelor a crescut de la un an la altul. Iar Turcia era principalul debușeu pentru excesul de miei de aici, alături de Siria. Astăzi însă nu mai este așa. Siria este închisă din cauza instabilității politice, iar Turcia a oprit importul de miei, dar și circulația acestora pe teritoriul său. Este vorba strict despre mieii din România, suspectați că ar suferi de scarpia – o boală specifică acestor animale. Pe de altă parte, datele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că în 10 ani, respectiv în perioada 2002-2011, scrapia a fost depistată la doar 256 de ovine pe teritoriul românesc dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete, deci nu s-ar impune un asemenea embargo.
Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Din această situaţie câştigă intermediarii, care au