Raportul elaborat de europarlamentarul Monica Macovei pentru sistemul EURODAC de colectare şi comparare a amprentelor digitale a fost adoptat, miercuri, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) cu 42 de voturi pentru şi 8 împotrivă.
Raportul aprobat reprezintă varianta finală obţinută în urma trialogului, respectiv a negocierilor între Parlamentul European, Consiliu şi Comisia Europeană.
Monica Macovei a condus mai multe runde de negocieri cu Consiliul şi Comisia Europeană pentru a ajunge la acest consens.
Citeşte şiEuroparlamentarul Macovei se zbate pentru a obtine sustinerea pentru confiscarea extinsa, in civil, a banilor si bunurilor obtinute de gruparile de criminalitate organizata
"Am finalizat cu succes trialogul pe EURODAC şi acum suntem în faţa procedurii finale de vot în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE). Discuţiile legate de dosarul EURODAC au durat mai bine de 2 ani şi jumătate, ceea ce arată importanţa acestor reguli pentru Uniunea Europeană. Ca noutate am prevăzut posibilitatea ca organele de cercetare să solicite EURODAC compararea amprentelor găsite la locul comiterii unor infracţiuni de terorism sau alte infracţiuni grave cu amprentele deja existente în baza de date EURODAC", a declarat Monica Macovei.
Raportul elaborat de europarlamentarul Monica Macovei pentru sistemul EURODAC de colectare şi comparare a amprentelor digitale prevede ca autorităţile de cercetare penală din Statele Membre să poată cere "compararea amprentelor ridicate de la locul unde s-au comis infracţiuni grave sau acte de terorism, cu amprentele stocate în bază de date a EURODAC. Alte amprente relevante în prevenirea criminalităţii şi a terorismului pot fi de asemenea trimise EURODAC pentru comparare. Această măsură sprijină şi accelerează identificarea suspecţilor, victimelor sau marto