Cercetătorii au descoperit recent, în timpul analizei unor schelete din Europa, că ADN-ul europenilor s-a modificat în mod misterios în urmă cu aproximativ 4.000-5.000 de ani. Ei afirmă că expansiunea rapidă a culturii Bell Beaker, cea despre care se crede că a contribuit la construirea monumentului Stonehenge, poate deţine răspunsul.
Alan Cooper, de la Centrul Universitar Australian de ADN Adelaide şi co-autor al studiului, declară: „Intrigant este faptul că aceşti marcatori genetici ai primei populaţii europene, care au reprezentat un mare succes, au fost în mod inexplicabil schimbaţi acum 4.500 de ani şi nu ştim de ce. Ceva important s-a întâmplat şi vrem să aflăm ce anume a fost“.
Pentru reconstruirea primuei informaţii genetice din istoria modernă a Europei s-a folosit ADN-ul unor scheleţi descoperiţi în centrul Germaniei şi care datează de 7.500 de ani, informează „DailyMail“.
Studiul, care a fost publicat marţi în jurnalul online „Nature Communications“, dezvăluie o serie dramatică de evenimente care a avut loc acum câteva mii de ani în Europa, de la migraţii intensive atât din Europa de Vest, cât şi din Eurasia, la semnele unei modificări genetice.
Cercetătorii au folosit mostre de os şi dinţi ale scheleţilor preistorici pentru a urmări succesiunea descendenţilor materni genetici, care acum se regăsesc în ADN-ul a 45 la sută din europeni.
„Putem urmări peste 4.000 de ani de preistorie, de la cei mai timpurii fermieri şi Epoca de Bronz până la vremurile moderne“, precizează Dr. Wolfgang Haak de la Centrul Universitar Australian de ADN Adelaide. El continuă spunând:
„Existenţa acestui grup genetic moştenit pe cale maternă, numit Haplogrup H, arată că primii fermieri din Europa Centrală au rezultat dintr-un mix genetic şi cultural, obţinut prin migraţie, începând în Turcia şi Orientul Apropiat, de unde provine agricultura, şi