Cu toţii ştim că trebuie să ne facem diferite analize medicale pentru a urmări starea de sănătate. Însă nu întotdeauna ştim ce analize specifice vârstei trebuie făcute şi mai ales cu ce regularitate. Iată recomandările oferite de dr. Tanya Benenson, consultantul medical al NBC Universal.
1. Mamografie
După vârsta de 40 de ani, fiecare femeie trebuie să-şi facă anual câte o mamografie. Analiza trebuie făcută mai devreme de 40 de ani şi mai des dacă în familie au existat cazuri de cancer la sân.
2. Nivelul colesterolului
După vârsta de 45 de ani, nivelul colesterolului trebuie verificat anual. Dacă familie există precedente legate de nivelul crescut de colesterol, analiza trebuie începută de la 20 de ani. De asemenea, mult mai devreme trebuie să începi să-ţi faci această analiză dacă fumezi, ai diabet sau membrii familiei suferă de boli cardiovasculare.
3. Nivelul tensiunii arteriale
Tensiunea arterială trebuie măsurată cel puţin odată la doi ani, începând de la 18 ani. Totuşi, unii medici recomanda ca verificarea tensiunii arteriale să se facă mult mai devreme, având în vedere incidenta obezităţii la copii şi faptul că foarte mulţi adolescenţi sunt descoperiţi cu tensiune arterială ridicată.
4. Densitate osoasă
Toate femeile peste 65 de ani ar trebui să-şi facă acest test, însă şi femeile aflate la menopauza cu risc crescut (fumătoare sau persoane slabe) ar trebui să-şi facă acesta analiză mai devreme de 65 de ani.
5. Cancer colorectal
Testul pentru cancerul colorectal se face începând cu 50 de ani. Dacă în familie există un istoric legat de cancerul colorectal, ar trebui făcut mai devreme. Medicul este cel care hotărăşte ce fel de test este cel mai potrivit pentru tine.
6. Testul Papanicolau
Testul Pananicolau trebuie repetat o dată la trei ani dacă ţi-ai început viaţa sexuală şi după vârsta de 21 de an