Rapoartele periodice mass-media despre gripa aviară, un nou virus SARS și tuberculoza rezistentă la medicamente au ținut lumea informată, dar au contribuit, de asemenea, la o percepție distorsionată a adevăratului pericol pe care o astfel de contaminare o reprezintă. Poate că cel mai mare merit al mass-mediei este oportunitatea pe care o oferă de a discuta despre cele mai bune moduri de a pregăti populaţia pentru amenințările biologice, atât naturale, cât și provocate de om.
Este important să ne amintim că riscul unui atac biologic este foarte scăzut și că, pentru că virusurile pot evolua cu ușurință, potențialul de focare naturale este imprevizibil. Important este să ai instrumentele potrivite în cazul apariției unui focar, unei epidemii sau pandemii, iar acestea includ un plan de izolare, canale deschise de comunicare, cercetare științifică și schimbul de cunoștințe, potrivit Stratfor. În cele mai multe cazuri care implică un potențial agent patogen, vestea poate să pară mult mai gravă decât amenințarea reală.
Propagarea infecţioasă a bolilor
De la începutul lunii februarie au existat cazuri de H5N1 (gripa aviară) în Cambodgia, H1N1 (gripa porcină) în India și mai nou coronavirus (un membru din aceeași familie ca și virusul SARS) în Regatul Unit. Recent, un bărbat din Nepal, care a călătorit prin multe țări și în cele din urmă a ajuns în Statele Unite, a descoperit că avea o formă de tuberculoză rezistentă la medicamente, iar Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a lansat un raport care atestă că infecţiile rezistente la antibiotice în spitale sunt în creștere. În plus, Statele Unite se confruntă cu un sezon de gripă mai grav decât în mod normal.
Care este cea mai mare ameninţare globală din această perioadă
Potențialul ca o boală să se răspândească este măsurată prin numărul său efectiv de reproducere sau